МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИГРАНАТА

[НАРАТОР]

18 децембар је Међународни дан миграната. Ове године Међународна организација за миграције (МОМ) позива међународну заједницу да се удружи и подсети на избеглице и мигранте који су се изгубили током покушаја да допру до сигурне луке након мукотрпног путовања преко мора и пустиња.

Г. Патрик Ширак, Службеник за развојне пројекте у МОМ на Косову ће нам рећи више:

[Г. Патрик Ширак, Службеник за развојне пројекте]

00:43 1990 Генерална скупштина Уједињених нација је усвојила Међународну конвенцију о заштити права радника миграната, која је представљала основу да се призна да мигранти имају потребу за заштитом у земљама из којих долазе.

[НАРАТОР]

Међународни дан миграната се обележава ради истицања доприноса миграната и ради истицања потребе за њиховом заштитом.

[Г. Патрик Ширак, Службеник за развојне пројекте]

01:28- Ове године уместо прославе дана миграната, јер је ова година била у знаку миграната, због тога што су многе популације изложене ратовима, сиромаштву, несрећама, климатским променама, МОМ је одлучио да не прославља дан миграната, већ да искористи прилику за комеморацију хиљадама изгубљених живота широм света, где је 5000 миграната изгубило своје животе ове године у транзиту у потрази за бољим животом за своје породице.

[НАРАТОР]

МОМ позива међународну заједницу да одржи прво глобално Бдење са свећама ради комеморације живота који су изгубљени или оних који су нестали у покушају да дођу до сигурне луке на мукотрпном путу преко мора и пустиња ове године. Свака особа има име и причу, и напустили су отаџбину трагајући за бољим приликама и сигурношћу за себе и у многим случајевима за совје породице оно чему и сви ми тежимо. Како ће овај дан бити обележен на Косову?

[Г. Патрик Ширак, Службеник за развојне пројекте]

07:23 Поводом обележавањем Међународног дана миграната, МОМ организује комеморацију у позоришту Ода сутра, у петак у 17 часова. Позивамо људе да дођу и запале свеће ради комеморације поводом изгубљених живота, више од 5000 живота је изгубљено ове године.

[НАРАТОР]

Речима генералног-секретара УН Бан Ки-муна: На Међународни дан миграната, потврдимо нашу посвећеност обликовању различитости и отвореног друшва које пружа прилике и живот у достојанству за све мигранте