Светски дан избеглица

[Наратор]

Светски дан избеглица се обележава сваке године 20 јуна. То је дан када се треба осврнути на ситуацију милиона силом расељених људи широм света. Овај дан се обележава низом догађаја у више од 100 земаља, укључујући званичнике влада, хуманитранe радникe, јавнe личности, грађанe и самe расељене.  

Нарасимха Рао је шеф Мисије УНХЦР-а на Косову::

[Нарасимха Рао, шеф Мисије УНХЦР-а на Косову]

20 јун је дан када УНХЦР обележава Светски дан избеглица ради подизања свести и ради приближавањa патњи расељених широј популацији у свету. На Косову, наравно бројке о којима говоримо, када се упореде са оним што се дешава у свету, су приличнo ниске, али није поштено према расељеним лицима да чак и након 15-16 година ми и даље причамо о проблемима за ову популацију. Ми имамо око осам хиљада оних који намеравају да се врате из Србије, око две три хиљаде из Црне Горе и око неколико стотина из Бивше Југословенске Републике Македоније.  

Постоји верома добра сарадња између косовских институција и влада у региону као што је српска, црногорска или влада Бивше Југословенске Репоублике Македоније, и та сарадња ће резултирати, надамо се, проналажењем решења за ову популацију, како у местима где се расељени налазе, тако и повратком у места у којима су живели пре него што су расељени.

Надамо се да ћемо бити у стању да вратимо неких осам хиљада из Србије, око три хиљаде из Црне Горе , и као што сам рекао две три стотине из Бивше Југословенске Републике Македоније.

Тако да су бројке мале али је изазов велики..

 [Наратор]

Хиље Пољаци је члан ромске заједнице која се вратила у Пећ из Црне Горе.

[Хиље Пољаци]

Раније смо живели у Пећи. Након конфликта сам живела у Црној Гори. И ја сам вам захвална (УНХЦР) што сте нас поштовали и што сте нас вратили кућама.

Ви сте их лепо направили али бих волела више помоћи јер смо ми сиромашни људи. Ми нигде не можемо да зарадимо за живот. Хвала вам. Желим свима мир.

[Новинар]- Какви су вам услови овде?

 - Услови су веомда добри. Једине ствари које нам недостају су посао и помоћ.

Иначе немамо никакве замерке. Захваљујући вама имамо куће, имамо земљу.

 

[Наратор]

Упркос проблемима са запошљавањем повратници су задовољни повратком кућама. Мирадије Исаку, члан ромске заједнице која се вратила у Клину из Црне Горе упоређује своје услове за живот након повратка.   

[Мирадије Исаку]

Није било добро тамо, живели смо у контејнерима, онда смо после контејнера премештени у шаторе, потом у бараке. Никад нисмо имали добар живот. Желели смо да се вратимо у наше место , да живимо у нашем месту.

[Наратор]

Генерани-секретар Бан Ки-мун позвао је међународну заједницу да појача напоре ради спречавања и решавања конфликата,  и да помогне да се постигне мир и безбедност како би се породице поново окупиле и како би избеглице могле да се врате кућама.

Агенција УН за помоћ избеглицама на Косову је помогла повратак 80 људи ове године и планира да настави са радом на изналажењу одрживих решења за све који желе да се врате кућама.