Sport - sredstvo pomirenja

Međunarosni dan sporta za razvoj I mir je prilika da se pokaže da sport moze da podstakne mir I doprinese atmosferi tolerancije I razumevanja. Sport često može da bude sredstvo pomirenja među mlađim generacijama u postkonfliktnom periodu i Kosovo nije izuzetak od tog pravila. Radio Ophelia je posetila tenisera koji obećava: Meldina Mustafija, šesnestogodišnjaka, I njegovog partnera u tenisu Durima Morinu. Obojica su iz Prizrena.

Atmosferaobojica igraju tenis

 

Tenisom se bavim 8 godina. Kao mali igrao sam sa plastičnim reketima. Gledao sam tenis na televiziji I kasnije posetio trenera.  Zavoleo sam, I evo me ovde danas ovde, uživam.   

NARRATION

Meldin ne samo da uživa vec je jedan od najboljih tenisera na Kosovu danas.  

SOUNDBITE – Meldin Mustafi

 

Nema razlika izmedju mene, Albanaca, Turaka, Srba. Igramo zajedno i uživamo. I želeo bi da pozdravim sve moje prijatelje iz Gračanice, Prištine, Prizrena I gde god ih ima. 

 

 

 NARRATION

 

Tog dana Meldin je bio u Prizrenu I igrao sa njegovim partnerom Durimom Morinom. Njihova zajednička strast je tenis.

 

SOUNDBITE – Durim Morina

 

Komuniciramo na Albanskom I odlično se razumemo. Nemamo nikakvih problema. Svi smo pred Bogom jednaki I nije važno koji jezik govorimo. Delimo jednaku strast za tenisom.

 

NARRATION

 

Van teniskog terena, Meldin I Durim su prijatelji I idu zajedno na kafu. Za Škeljzena Domija predcednika Kosovske teniske federacije oni idealno pokazuju kako sport može da promoviše pomirenje:

 

SOUNDBITE - Škeljzen – NA ALBANSKOM

18:05-20:03

Poruka Teniskog Saveza koju prenosim u mojim obraćanjima na otvaranjima turnira je da je naš prvi zadatak da stvorimo dobre ljude, a posle toga pokušamo da stvorimo kvalitetne tenisere