NASILJA U PORODICI NA KOSOVU

NARRATOR: Nasilje nad zenama je ozbiljan problem, koji postoji sirom sveta. Ni Kosovo nije izuzetak. 2008 godine u  anketi Ujedinjenih Nacija 48 procenata zena je izjavilo da je za njihove muzeve normalno da ih udare.  Moguce je da su se neki stavovi od tad promenili. Ali situacija danas je daleko od idealne.

Skloniste za zene Liria, u Gnjilanu, osnovano je 1999.  Oni se brinu za zene koje su prezivele nasilje u porodici. Zene dolaze iz deset razlicitih opstina. O njima se brinu psiholozi I socijalni radnici. Skloniste Liria dobija podrsu od pet UN agencija.

Nazife Jonuzi, osnivac I sef skolnista Lirie, smatra da je Kosovsko drustvo preslo dugacak put.

NAZIFE JONUZI: Mi smo preduzeli mnoge korake od 1999. Ovo nije vise tabu tema. Jer zene danas prijavljuju nasilje. Mi smo drzali radionice u selima kako bi informisali zene o nasem radu.  Znali su da kazu da nemoralne zene prisustvuju na njima. Ali nakon mnogo godina, imaju totalno drugacije misljenje. Jer doslo je do mnogo promena u porodicama I u drustvu.

NARATOR: Mnoge od zena zavrsavaju u Lirii jer nemaju gde drugo da odu. Prema recima jedne od prezivelih, njen muz ju  je toliko tukao da je ona znala da mora da ide.

Prezivela: Tukao me je. Ponekad bi me izvukao iz kreveta, jer mu se tako htelo, udarao bi me u stomak, cipelama. Deca su bila prisutna kad bi me tukao.

Bacio bi me u kadu sa hladnom vodom. Pokusao je da mi izvadi oci. Otvorila sam prozor I vristala, krvarila sam, trazila sam pomoc od komsija. Rekla sam : ,,Pomozite mi jer cu umreti’’.

NARATOR: Zrtva je nasla svoj put do sklonista. Ali s obzirom da je bila bez posla, sud je dodelio muzu starateljstvo nad decom.  

Prezivela: Odvojena sam od njih dve godine, ne idem na spavanje niti se budim sa njima.Kada ih vidim, uvek su gladni. Deca kazu: ,,Mama, nedostaje nam hrana koju ti kuvas. Ne znam sta da radim’’.

NARATOR: Prema sklonistu Liria, prezivele trebaju ekonomsku nezavisnost.  

NAZIFE JONUZI: Sve institucije su po malo radile na prevenciji I zastiti. Ali nista nije radjeno na reintegrisanju  prezivelih u drustvo. Devedeset posto zena iz sklonista se vraca u nasilno okruzenje. Zasto? Jer nema odrzivog zaposlenja.

NARATOR: Lokalne I medjunarodni akteri rade na resavanju tog problema. Igballe Hajdari je dizajnerka odece iz Gnjilana. Ona poducava I zaposljava prezivele.

IGBALLE HAJDARI: Videla sam da su ovde zbog nasilja. Obucavala sam ih da rade sa rukotvorinama. Radile su sa mojim tkaninama. A sada ih obucavam krojenju. Sada vidim da imaju zelju da rade.

NARATOR: Ujedinjene Nacije takodje pokusavaju da pomognu. Uz podrsku Ujedinjenih Nacija, Kosovo je postalo jedno od nekoliko mesta u regionu koje ima zakon protiv nasilja u porodici.  Andrew Russel je UNDP Koordinator na Kosovu.

ANDREW RUSSELL: Da zakoni su važni, ali takodje moramo da vidimo prave promene na terenu. Zbog cega Ujedinjene nacije u partnerstvu sa lokalnim institucijama kreiraju dugorocne sisteme i kapacitete koji ce se baviti  razlicitim aspektima rodno zasnovanog nasilja, posebno nasiljem u porodici, tako da pored dobrih zakona na papiru mi možemo u stvari i da ih primenjujemo. Mi nismo samo pomogli u osnivanju skloništa za one koji su preživeli nasilje, mi smo se takodje zalagali za dugorocnu finansijsku stabilnost ovih skloništa. Takodje smo pomogli osnaživanje  istražnih kapaciteta koji bi se bavili pojedinacnim slucajevima. Na primer, pomogli smo stvaranje bezbednih prostora za intervju, gde žene i deca mogu da se osecaju komforno dok pricaju o zlostavljanju. I možda najvažnije, radeci kao i uvek, sa našim lokalnim partnerima, Ujedinjene nacije su se oslonile na svoje kapacitete kako bi povezali preživele nasilja u porodici sa dugorocnim zaposlenjem. Tako da, na kraju, oni mogu da se isele iz skloništa i postanu ekonomski nezavisni.

NARATOR: Nasilje nad zenama je I dalje jedno od najraspostranjenijih krsenja ljudskih prava u svetu. Pogadja zene svih doba , etnickih grupa, drustvenog porekla. To se dogadja u vreme mira, kao I tokom konflikta. I samo ujedinjeni mozemo da se nadamo eliminisanju ovog globalnog problema.