СВЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
РАДИО СКРИПТА

 

НАРАТОР

Светски дан животне средине се обележава сваке године 5 јуна. На овај дан, Уједињене нације позивају на глобалну акцију заштите животне средине. То је време када људи могу да ураде нешто позитивно за здравље наше планете.

Овде на Косову, Уједињене нације су покренуле пројекат 'Зелени кораци'. Циљ није само очистити Косово – већ да тако и остане кроз нове превентивне мере. Према Нори Сахатћију, која ради за Уједињене нације у Приштини, ми не треба само да штитимо животну средину због нас самих – већ због следећих генерација.

НОРА САХАТЋИЈУ (U.N. KOSOVO TEAM) 

Људи мисле да су потребне велике финансијске инвестиције. Међутим, има тако пуно ствари које цивилно друштво и сви грађани могу да ураде. На пример, ми имамо иницијативу 'Зелени кораци'. Позивамо вас да у томе учествујете, и чак да предложите више иницијатива. Нама је потребна ваша спремност да се организујете и учествујете, и да урадите више са мање финансијских средстава.

НАРАТОР

Као део пројекта 'Зелени кораци', зелене налепнице у облику стопала су постављене на тротоарима, и који визуелно воде пролазнике то корпи за отпатке. Идеја је да се искористи мало психологије како би се људи навели да користе корпе. Када је сличан пројекат изведен у Данској, употреба корпи за отпатке је повећана за 46 процената. Љуан Хасанај се нада да ће видети исти тренд на Косову. Његова група цивилног друштва, која се зове 'Урадимо то Косово', подржава 'Зелене кораке'.

ЉУАН ХАСАНАЈ (CIVIL SOCIETY)

Наша идеја је да покренемо овај пројекат у другим градовима Косова такође...Као што се може и видети употреба корпи за отпатке и није не неком нивоу. Овим пројектом, ми ћемо покушати да наведемо грађане да их користе.

 

 

НАРАТОР

Програм за развој Уједињених нација, или УНДП, жели да људи буду свесни утицаја који њихове акције могу имати на животну средину и јавно здравље. Мајкл О'ди ради у Програму за развој Уједињених нација као  аналитичар окружења.

МАЈКЛ О'ДИ (UNDP)

Мале ствари стварно праве тако значајну разлику. И то је нека врста проблематике животне средине, јер то има има дуготрајни утицај, а и дугорочни такође, не само у тренутку када видите смеће на земљи и то вам се не свиђа, већ што очигледно све има домино ефекат и води до таквих ствари као што су здравствени проблеми.

НАРАТОР

Акција чишћења широм Косова је одржана 24-ог. То је била важна прилика за Љуана Хасанаја.

ЉУАН ХАСАНАЈ (CIVIL SOCIETY)

Оно што се десило данас би требало да се дешава сваки дан. Ми би требали да се заједно удружимо како би бринули о животној средини  – и побољшамо наше здравље уклањањем 800 депонија смећа широм Косова.

НАРАТОР

Запослени у Уједињеним нацијама су учествовали у овогодишњој кампањи чишћења, која је изведена у свим деловима Косова. Нора Сахатћију је чак довела и своју породицу.

НОРА САХАТЋИЈУ (U.N. KOSOVO TEAM)

Ми сматрамо да је ово веома важна иницијатива, не само зато што на посебан начин доприносимо стварању чисте животне средине, већ зато што је то такође и модел и позив на акцију свим грађанима у смислу шта све могу да учине као појединици како би помогли својој заједници.

НАРАТОР

45 хиљада људи је учествовало у кампањи чишћења широм Косова. Међутим, још увек има доста посла – и речима генералног-секретара УН Бан Ки-муна: 'Планета Земља, је наше заједничко острво. Хајде да удружимо наше снаге за је заштитимо.'